‘Waardeer dat vrijheid er is, ook al maak je er zelf geen gebruik van. Op andere plekken in de wereld hebben mensen die vrijheid niet.’

‘Waardeer dat vrijheid er is, ook al maak je er zelf geen gebruik van. Op andere plekken in de wereld hebben mensen die vrijheid niet.’

‘Waardeer dat vrijheid er is, ook al maak je er zelf geen gebruik van. Op andere plekken in de wereld hebben mensen die vrijheid niet.’

Leesduur: +/- 6 min

Shamiro van der Geld loopt een koffiezaak aan het Sarphatipark binnen. Voor zijn ogen een Cat Eye zonnebril – voor veel mensen een fashion statement, voor Shamiro alledaags. Zweet druppels glijden van zijn voorhoofd zijn snor in. Hij draagt drie truien, op wat lijkt, de eerste lentedag. ‘Ik dacht dat het vandaag weer zo koud zou worden.’ Een dikke laag ijs smelt snel weg in de vijver. Zweet hij niet overdreven omdat iedereen de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam spreken wil? ‘Daarom zweet ik niet, daarom lach ik de hele dag.’

Interview door: Florian Teufer

Hoe heb je jouw verse nachtburgemeesterschap gevierd de 24e?

‘We zijn eerst naar café de Jordaan gegaan, daar hebben we wat shotjes gedronken en nagepraat. Daarna naar De School en ik eindigde 9 uur ’s ochtends alleen op de bank in de ochtendzon met m’n koptelefoon op. Ik had naar de dag uitgekeken, dus moest ik alles even laten bezinken in een diepe slaap tot tien uur ’s avonds en toen werd ik al gebeld door Het Parool. Maandag kwam het werk op mijn bordje terecht. Ik merk wel dat ik bijna geen tijd meer heb voor iets anders. Het is een fulltime baan. Vooral in het begin is het belangrijk om veel mensen te ontmoeten, vertrouwen te kweken, praten over hoe het de afgelopen jaren is gegaan en hoe de aankomende jaren voor mij, de stichting en organisatie zullen zijn.’

 

Een aantal Nachtburgemeesters voor jou hebben veel bereikt. Isis droeg bij aan het 24-uursbeleid en is verantwoordelijk voor de Nachtmonitor, Mirik Milan richtte Stichting N8BM A’DAM op en sindsdien zit de nachtburgemeester in het expertteam van de burgemeester. Milan inspireerde ook andere steden om net zo’n nachtburgemeester aan te voeren en werd herkozen. Voel je de druk al een beetje?

‘Of ik de druk voel? Nee, ik voel geen druk, maar wel verantwoordelijkheid naar het aangaan van deze relatie en baan met de stad.’

 

Diversiteit staat hoog in je agenda, net zoals bij veel nachtburgemeesters voor jou. Je wilt in samenwerking met politie, clubs en de bezoekers Safe Zones creëren. Omschrijf wat een Safe Zone is en waarom jij denkt dat dit bijdraagt aan de oplossing tegen discriminatie, seksisme, of homo-geweld?

‘Incidenten in het nachtleven komen vaak voor rekening van de horecaondernemer. Op het moment dat iemand in ’t Straatje aan het vechten is, wordt Marlon erop aangewezen. Met de Safe Zone wil ik de omgeving om horecazaken veiliger maken. Ook is het belangrijk dat bezoekers zich veilig voelen om te bewegen in en rondom een club. Als je bijvoorbeeld naar een club gaat vind ik het belangrijk dat je je binnen 150 meter van die club in een gebied begeeft waarin meer toezicht is. Een gebied waar bezoekers verantwoordelijk zijn voor hun eigen en elkaars veiligheid. En ik denk dat Celebrate Safe, Jellinek, de Politie en de Gemeente allemaal een stapje willen maken richting een veiliger nachtleven.’

‘Op het Rembrandtplein kun je niet makkelijk een taxi pakken. Stel je voor: je bent een transgender en je komt net uit de Reguliersdwarsstraat, dan moet je een heel stuk lopen voordat je in een taxi kan pakken. Zij moeten echt nadenken welke route ze durven nemen. Het is belangrijk dat we gebieden creëren waarin we alles eraan doen om het zo veilig mogelijk te maken.’

 

Hoe wil je het uitgaanspubliek die verantwoordelijkheid opleggen?

‘Ik denk er over na om eventueel een campagne te starten om mensen meer bewust te maken wat het betekent om Amsterdammer te zijn. Wat voor geneugten en lasten daaraan vast zitten. Er komen van over de hele wereld mensen naar deze stad en het is voor die mensen belangrijk om te weten dat Amsterdam al een fundament had voordat zij kwamen.’

 

Wat zijn de normen en waarden van een Amsterdammer? Noem 3 waarden en 3 normen die daarbij passen.

Waarde: tolerantie. Norm: Amsterdam is leven en laten leven, je moet iemand anders accepteren om wie hij is. Je hoeft het niet met hem/haar eens te zijn, je hoeft niet te groeten, maar je moet wel samen door een deur kunnen.’

 

Waarde: openheid. Norm: iedereen moet zich kunnen uiten en tonen hoe hij/zij wil. Een paar jaar geleden zag ik altijd een man in zijn onderbroek op de fiets met een sigaar in z’n mond en er was nog een man die liep met een dildo in zijn kont door de Kalverstraat. Al vind je het gek, die vrijheid is belangrijk. Ik ben het er niet mee eens dat men foto’s maakt en dat deelt op Instagram, laat ze lekker zijn. Je mag er om lachen, je mag het gek vinden. Waardeer dat vrijheid er is, ook al maak je er zelf geen gebruik van. Op andere plekken in de wereld hebben mensen die vrijheid niet.’

 

Waarde: diversiteit. Norm: diversiteit moet je vieren. Heel veel culturen worden in een nieuw jasje gestoken, maar het blijft belangrijk om andermans cultuur te respecteren en te vieren. Perfectie ligt er bijvoorbeeld niet in dat de bakker dezelfde taal als jouw spreekt, maar dat jij dezelfde taal als je bakker spreekt. Neem dat voor lief en zie er het mooie van in.’

 

Is het erg dat culturen in een nieuw jasje worden gestoken in de vorm van een Nederlandse dönerzaak bijvoorbeeld?

‘Het is niet heel erg, want Amsterdam is een melting pot. Maar we moeten ons niet blindstaren op perfectie, diversiteit is onze kwaliteit. Ik vind het belangrijk dat mensen die in Amsterdam komen wonen zich leren aanpassen. Alsof het veel leuker is in een Nederlandse dönerzaak, dan bij een Turkse. Het is juist belangrijk dat je in Amsterdam van andere culturen proeft en daarvoor openstaat. Dat jij mij een keer kan meenemen naar de Turkse bakker. De broodjes zijn lekker maar misschien vind jij het veel belangrijker dat de eigenaar een tof persoon is.’

 

Als ik op zaterdagmiddag naar de Turkse bakker ga krijg ik vaak een extra portie, omdat ik daar een paar uur eerder met mijn dronken kop stond. ‘Dat zijn hele mooie kleine dingen die we niet moeten willen verliezen. De kloof wordt anders alsmaar groter tussen verschillende nationaliteiten.’

 

Later, enthousiast: ‘Men moet de waarde ervan inzien dat de stad divers is. Je kan niet een hele straat met Nederlandse tentjes hebben en denken dat je alles in handbereik hebt. Het gaat in Amsterdam juist om de combinatie van verschillende nationaliteiten. Dat is rijkdom. Als er nooit allochtonen naar Nederland waren gekomen waren wij er niet geweest en aten ze hier nog steeds boerenkool.’

 

‘We moeten dankbaar zijn en er niet aan voorbij gaan dat de komst van verschillende nationaliteiten cultuur en eten met zich meebracht. Op het moment zijn we al bijna zo ver dat de Albert Heijn voorverpakte Surinaamse Saoto soep verkoopt. Het is niet erg. Pas er wel op dat je niet iets van een cultuur neemt, het van jezelf maakt en dan de cultuur vaarwel zegt. Diversiteit is een kwaliteit en een toevoeging op het huidige bestaan.’

 

Je schreef in het kader van diversiteit op de Facebook: ‘Ik heb getwijfeld aan mezelf en de oprechtheid van anderen, zowel voor- als achter de schermen van deze prachtige industrie.’ Waarom twijfelde je aan jezelf en de oprechtheid van anderen?

‘Op het moment dat mensen je iets gunnen en je voelt je een eenling ga je je automatisch afvragen waarom ik wel, waarom de ander niet. Is het mijn kwaliteit, of is het mijn persoonlijkheid…’

 

De eerste vraag die in mij opkwam toen ik dit interview mocht doen was: wat vind je ervan om de eerste donkere nachtburgemeester van Amsterdam te zijn? Vrijwel direct daarna besefte ik me dat vrouwen en homoseksuelen deze functie ook hebben bekleed. Had ik je de vraag alsnog moeten stellen?

‘Elke ontwikkeling in de vorm van diversiteit is iets goeds, maar ik wil de nachtburgemeester zijn voor elke Amsterdammer. Je vroeg eerder of ik de druk al voelde. Ik ga mij niet inzetten om beter te zijn dan vorige nachtburgemeesters. Ik wil mijn toevoeging aan de stad het beste vormgeven. Als donkere nachtburgemeester kan ik de stichting laten groeien buiten de plekken waar ze tot nu toe is gegroeid. Voor mij is er geen verschil. Voor de stichting en de industrie is het een goed beeldmerk. Je moet gewoon doen wat je goed doet, ongeacht je kleur.’

 

Je vervult nu een voorbeeldfunctie voor heel veel mensen. ‘Voor alle soorten mensen en ik ben trots om Amsterdammer te zijn.’

 

Dat is best een verantwoordelijkheid, mensen kijken naar je op.

‘Zeker. Ik weet niet of mensen echt naar mij opkijken, dat geloof ik best. Belangrijk is dat ik mijn best blijf doen om te laten zien waar ik voor sta. Het is een grote eer om Amsterdam te mogen vertegenwoordigen en dat wil ik graag doen als nachtburgemeester en ook als persoon. Ik ben me er van bewust dat ik een verantwoordelijkheid draag, ik neem die graag en ik ben er trots op.’

 

Het is voorgekomen dat de verkozen nachtburgemeester niet de steun van LGBT’ers in de zaal met zich mee had omdat ze zich niet gerepresenteerd voelden, hoewel zij wel pleitten voor diversiteit in het nachtleven en met succes aandacht vroegen voor bijvoorbeeld homotolerantie. Had jij wel de steun van LGBT’ers in de zaal met je mee? 

‘Dat weet ik niet zozeer. Diversiteit en veiligheid zijn voor mij belangrijke punten en LGBT valt daar ook onder. Geweld en seksisme omtrent LGBT moet net zo hard aangepakt worden als geweld en seksisme bij etnische minderheden. Net zoals dat Amsterdam bekend stond als Gay Capital of The World, zijn wij als het gaat om diversiteit ook een hele grote speler. Dit is iets waar ik als persoon heel erg trots op ben en als fundament zie voor mijn nachtburgemeesterschap.’

 

DJ Mag plakte de foto van Sergio Hasselbrink (acteur en artiest) boven jouw naam als nieuwe Nachtburgemeester. Geeft dit aan dat we nog een lange weg te gaan hebben qua diversiteit?

‘Het geeft denk ik aan dat er stomme fouten worden gemaakt die een indicatie geven van hoe de industrie eruit ziet. Ten eerste ben ik hartstikke blij dat ik nachtburgemeester ben geworden. Ten tweede ben ik ook blij dat ik de eerste donkere nachtburgemeester van Amsterdam mag zijn en daarmee een voorbeeldfunctie heb. Ten derde vond ik het vervelend dat Sergio daarmee werd geconfronteerd. Correctie: eigenlijk werden we er allemaal mee geconfronteerd.’

 

Je vond het echt niet leuk. Kalm: ‘Nee, ik vond het echt niet leuk.’

‘Ik heb DJ Mag geschreven en kwam in contact met de schrijver van het stuk, die heeft meerdere malen spijt betogen en verantwoordelijkheid gedragen. Ik vroeg of-ie de foto wilde aanpassen en excuses in het stuk wilde opnemen. Toen heeft-ie daarop gereageerd en de foto aangepast, maar niet zijn excuses opgenomen. Ik dacht na en schreef terug dat ik representatief ben voor mijn stad en onze normen en waarden als Amsterdammers in bewaring neem en dat ik zijn excuses maar half kon accepteren en het op prijs stelde en respecteerde als hij het vooralsnog zou doen. Toen heeft hij dat gedaan.’

 

Hoe kan zoiets voorkomen gebeuren of voorkomen worden denk je?

‘Gemakzucht en onprofessioneel handelen. Ik heb het niet gevraagd, daar ging het niet om. Het gaat erom dat die fout is gemaakt en dat we daar van geschrokken zijn. Los van dat ik het een grote eer vind om in DJ Mag te verschijnen, vind ik het jammer dat ze een ander persoon voor mij aanzagen. We moeten als Amsterdammers niet zomaar over ons heen laten lopen. Ze hadden het gepost en vervolgens offline gehaald, dus ze wisten dat ze fout zaten en toch hebben ze niet hun excuses aangeboden aan de stichting.’

 

Je bent altijd nauw betrokken in het nachtleven en je kent heel veel mensen die dat ook zijn. Vorige week overleed Johnny Mosterd (32) – programmeur van Roest. Wat doet het met je dat het leven zo vluchtig kan zijn?

‘Heel veel. Ik zat bij Johnny op de basisschool. Omdat ik de donderdag in Claire organiseer had ik veel contact met hem. Dat iemand van hoofdpijn naar een kankergezwel in je hersenen naar overlijden gaat in zes maanden is schokkend. Het was een super lieve jongen die altijd voor iedereen klaarstond, een knuffelend persoon. Ook iemand die heeft gestreden om te blijven leven en alles uit liefde deed. Niemand weet hoe lang je hier op aarde bent, plan liever vandaag dan morgen en probeer iets goeds achter te laten. Dat wil ik ook als nachtburgemeester en als persoon. Je hoeft niet na te denken hoe je herinnerd zal worden, als je maar nadenkt over wat voor persoon je bent en wilt zijn.’

 

Hoe draag je zijn stem voort de komende paar jaar?

‘Door hartverwarmend te zijn en op mijn eigen manier een brug te slaan tussen verschillende mensen. Je geeft net aan dat ik veel mensen in de industrie ken en dat klopt ook, veel mensen zijn bevriend met mij maar misschien nog niet met elkaar. Ik wil ze met elkaar in verbinding brengen. Dat is één van mijn talenten waar ik op grote en kleine schaal dagelijks gebruik van kan maken.’

 

Tot slot: ik weet dat je niet partijdig mag zijn, maar denk je nog aan ’t Straatje als je ’s nachts een ronde maakt? De deur zal altijd open staan en het bier zal er altijd koud zijn.

‘Zeker weten. Voor mij is ’t Straatje mijn huis. Ik kom het liefst alleen en zo vroeg mogelijk, als ze pas open zijn. Misschien zet ik nog een nummertje op en dans wat. We praten aan de bar en drinken wat, de eerste bezoekers druppelen binnen en ik pak de laatste metro naar huis. ’t Straatje is voor mij een nostalgische plek die aan het begin stond van het pad dat ik nu bewandel. Daar ben ik erg dankbaar voor en ik ben blij dat ik die plek en de mensen nog steeds als mijn familie mag beschouwen.’

 

Beste Shamiro, namens ’t Straatje wil ik zeggen dat we het je van harte gunnen en dat we graag meepraten en meedenken over de ontwikkelingen in deze prachtige stad onder het genot van een koud pilsje.

 

 

Tickets